Κάτω ο νέος νόμος Γαβρόγλου! Οι σπουδές είναι δικαίωμα μας και θα το υπερασπιστούμε!

Συμφοιτητή- συμφοιτήτρια,

Ψηφίστηκε νέος νόμος που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Πολύ πιθανόν να μην το γνωρίζεις, να μην το άκουσες καν, γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε τον νέο νόμο κατακαλόκαιρο. Είναι συνήθης τακτική των κυβερνήσεων η ψήφιση νόμων μέσα στο καλοκαίρι, στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις από μεριάς φοιτητών. Άλλωστε, και ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε και αυτός το καλοκαίρι του ’11. Η συνέχεια αυτού είναι ο νόμος Γαβρόγλου, με τον οποίο το σύστημα δημιουργεί ευνοϊκότερους όρους για τη συνέχιση της επίθεσης που εξελίσσεται στα φοιτητικά δικαιώματα, αναβαθμίζοντάς τη. Αυτή δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τους μαθητές, για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια. Τώρα οι μαθητές θα δίνουν δύο φορές Πανελλαδικές, μία το Γενάρη, μία τον Ιούνη. Την εξόντωση, το άγχος και τον ανταγωνισμό το σύστημα τα ονομάζει… αξιοκρατία!

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος;
Ø Χαρακτηρίζει το άσυλο «ακαδημαϊκό», μακριά από τις έννοιες του αγώνα και της διεκδίκησης και διευκρινίζει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Η πρυτανεία του ΑΠΘ εκμεταλλεύτηκε ήδη τη συγκεκριμένη διάταξη και κάλεσε την αστυνομία να περιπολεί μόνιμα τον χώρο του πανεπιστημίου. Τίθεται στο στόχαστρο κάθε δικαίωμά μας στην πολιτική και πολιτιστική έκφραση, κάθε συνδικαλιστική ελευθερία εντός του πανεπιστημίου.

Ø Παγιώνει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την παγίωση διδάκτρων στο προπτυχιακό επίπεδο. Άλλωστε, είναι ακόμα νωπές στη μνήμη οι δηλώσεις- προτάσεις για δίδακτρα στα πανεπιστήμια των διάφορων λαγών του συστήματος (βλ. καθηγητές, Μπουτάρη κ.α.).

Ø Δημιουργεί «Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης», ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα διάλυση και κατακερματισμό του πτυχίου. Η δημιουργία αυτών των κέντρων θα αμφισβητήσει ακόμα παραπέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κατοχυρωμένα με την απόκτηση του πτυχίου. Ας μην ξεχνάμε, σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα βήματα προς την κατάργηση της Διδακτικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στα κέντρα θα είναι επί πληρωμή.

Ø Απλοποιείται η διαδικασία των συγχωνεύσεων- καταργήσεων τμημάτων. Πλέον ένα προεδρικό διάταγμα είναι αρκετό. Χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν ξεκρέμαστοι, χωρίς σχολή. Και όσοι φοιτητές σπουδάζουν στα «τυχερά» τμήματα που θα τη «γλυτώσουν», τους περιμένει περισσότερη εντατικοποίηση, περισσότερα μαζικά κοψίματα και εξοντωτικοί ρυθμοί σπουδών. Όλα αυτά για να υλοποιηθεί ο στόχος την ευθυγράμμισης του τμήματος στα «υγιή» ευρωπαϊκά πρότυπα, μπας και η αξιολόγηση είναι «θετική», μπας και το τμήμα παραμείνει ανοιχτό.

Ø Ιδρύει «Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», για να εξασφαλιστεί η «εύρυθμη και σωστή λειτουργία» του πανεπιστημίου, γιατί όπως λένε και οι εκφραστές του συστήματος «κανένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο δεν έχει αυτά τα χάλια». Με άλλα λόγια, πιο εύκολη εφαρμογή της επίθεσης και νομιμοποίηση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις σχολές.

Ø Κατοχυρώνει τους κύκλους σπουδών. Εξισώνει τις 5ετείς σχολές με το επίπεδο master και δημιουργεί διετή προγράμματα εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ. Στην ουσία, γίνονται βήματα συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Μπολόνια. Δημιουργείται ένα μεγάλο «φίλτρο» που θα διαχωρίζει τους απόφοιτους σε δύο ή περισσότερες ταχύτητες (bachelor-master), διασπάται πλήρως το πτυχίο και συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο όσα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν απομείνει σε αυτό.

Υπάρχει και τυράκι στη φάκα… η συνδιοίκηση
Με τον νέο νόμο επαναφέρεται η συνδιοίκηση, δηλαδή ένας από τους πιο πετυχημένους τρόπους που έχει βρει το σύστημα και τα τσιράκια του, πρυτάνεις και καθηγητές, για να κρατάνε τους φοιτητές στη γωνία. Να νομίζουν οι φοιτητές ότι συναποφασίζουν ενώ στην πραγματικότητα δεν συναποφασίζουν. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε να συναποφασίσουμε με αυτούς που υλοποιούν κάθε αντιδραστικό νόμο στα πανεπιστήμια, που μας ορθώνουν όλο και περισσότερους φραγμούς στο δρόμο για την απόκτηση του πτυχίου, που θέλουν να μας πετάξουν έξω από τις σχολές, που μας διώκουν επειδή διεκδικήσαμε τα δίκια μας; Με τη συμμετοχή μας στα όργανα αυτά (Σύγκλητος, Τμήμα, Πρυτανικό Συμβούλιο κλπ) θέλουν να μας κάνουν συνυπεύθυνους στην επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα. Είναι κοροϊδία που η κυβέρνηση προβάλλει την συνδιοίκηση ως τον σύμμαχο του φοιτητικού κινήματος και της υπεράσπισης των συμφερόντων μας και πρέπει να ξεσκεπαστεί.

Και αν αυτά φέρνει ο νόμος, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;
Να στραφούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους! Στους συμφοιτητές μας, στα συλλογικά μας όργανα, στις Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί που και η ιστορία της πάλης των φοιτητών έχει αποδείξει ότι βρίσκεται η πραγματική λύση για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στις σπουδές. Και είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο, γι’ αυτό το χτυπούν και το κατασυκοφαντούν με κάθε τρόπο και με τόσο μένος. Να σταθούμε στο πλευρό του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεση, που αναμένεται σαρωτική μετά και την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Στον αντίποδα του επιχειρήματος «ο νόμος πέρασε, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ως Αγωνιστικές Κινήσεις προτάσσουμε και σκοπεύουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση καλέσματος και μαζικοποίησης Γενικών Συνελεύσεων. Να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις! Να βρεθούμε στον δρόμο σαν φοιτητικό κίνημα και να παλέψουμε για το αίτημα: Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου και ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Σχόλια