Το ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ είναι αδιαπραγμάτευτο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!

Κάτω ο νόμος πλαίσιο και ο νόμος Γαβρόγλου!
Χτες (4/10),ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διανομή συγγραμμάτων για το τρέχον εξάμηνο λόγω χρεών του Υπουργείου Παιδείας προς αυτόν. Πρόκειται για μια αρκετά ανησυχητική εξέλιξη η οποία καθυστερεί τη διανομή συγγραμμάτων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της μη διανομής τους συνολικά και θέτει υπό αμφισβήτηση για άλλη μια φορά και πιο έντονα το δικαίωμά μας στο δωρεάν σύγγραμμα. Η αμφισβήτηση αυτή δεν είναι καινούρια. Εντάσσεται στην γενικότερη επιδίωξη του συστήματος να «αποσυμφορήσει» τον χώρο της εκπαίδευσης μέσω ταξικών εμποδίων για τους φοιτητές από λαϊκές οικογένειες. Ένα τέτοιο εμπόδιο είναι και η επίθεση στο δωρεάν σύγγραμμα.

Το τελευταίο επεισόδιό της πριν το σημερινό αποτέλεσε η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, ο οποίος καθιέρωσε το «πολλαπλό σύγγραμμα». Τι σημαίνει πολλαπλό όμως σύγγραμμα; Σημαίνει ότι ναι μεν παρέχεται ένα σύγγραμμα δωρεάν, όμως αυτό είναι ένα από πολλά παραπάνω προτεινόμενα, τα οποία εντάσσονται στην εξεταστέα ύλη και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται ανάλογα με το … πορτοφόλι του καθενός! Βέβαια και πρόσβαση να βρίσκαμε, ούτως ή άλλως διευρύνεται o φόρτος της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών αφού ο «πλουραλισμός» του πολλαπλού οδηγεί σε μια ύλη ξεχειλωμένη και πολύ πιο απαιτητική.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νόμου πλαίσιο όσον αφορά το συγκεκριμένο επίπεδο του συγγράμματος. Ο νόμος αυτός όμως αποτελεί ένα πολύ ευρύτερο αντιδραστικό οπλοστάσιο (διάσπαση σπουδών, διαγραφές φοιτητών, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολών κ. ά) στα χέρια του συστήματος, η εφαρμογή του οποίου έχει οδηγήσει την φοιτητική καθημερινότητα στα σημερινά ασφυκτικά πλαίσια.

Ακριβώς πάνω σε αυτή την κατάσταση και με αυτό το οπλοστάσιο έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο να επικυρώσει αλλά και να διευρύνει με τον νόμο Γαβρόγλου. Έναν νόμο που φιλοδοξεί να εδραιώσει μέσα από τις διατάξεις του (καθιέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ,ίδρυση των «Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» που θα αναζητούν «πόρους» κ. ά ) τη λογική της κοστολόγησης του δικαιώματός μας στις σπουδές, και μέσω αυτής να το χτυπήσει όσο μπορεί.

Ανεξαρτήτως της τελικής κατάληξης του επεισοδίου αυτού, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν «κακοδιαχειρίστηκε» απλά πόρους αλλά πήρε μια πολιτική επιλογή και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο αυτό. Ακριβώς επειδή αυτό τη συμφέρει, και για να εδραιώνεται λίγο λίγο μέχρι και η μη διανομή ως κάτι «φυσιολογικό» με βάση «τις αντοχές της οικονομίας και τον ρεαλισμό» αλλά και για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις και να κινηθεί κατάλληλα όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής του νόμου πλαίσιο και Γαβρόγλου, τόσο γενικά όσο και όσον αφορά το σύγγραμμα. Και σε αυτή την επιδίωξη μια χαρά παίζουν τον ρόλο του λαγού και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εκδοτών, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα δικά μας.

Γίνεται φανερό μέρα με τη μέρα ότι οι φοιτητές δεν μπορούμε να τα ακουμπήσουμε σε κανέναν φωστήρα. Αντιθέτως, μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσουμε τα συλλογικά μας όργανα και να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές αποφάσεις που θα αντιπαλεύουν την πολιτική των ταξικών φραγμών, τόσο στις επιμέρους πτυχές της, όσο και εν συνόλω. Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τον δωρεάν χαρακτήρα του συγγράμματος, να «στοχεύσουμε» στην ανατροπή του νόμου-πλαίσιο και του νόμου Γαβρόγλου!

· ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ!
· ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
· ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ!

Σχόλια