ΠΑΣΠ: Δύναμη διαχρονικά "αγωνιστική" στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής


Η ΠΑΣΠ είναι μια καθεστωτική δύναμη η οποία έχει χάσει σε αρκετές σχολές την μεγάλη επιρροή της στους φοιτητές, ως απόρροια της αναφοράς της στο ΠΑΣΟΚ και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων που αυτό ακολούθησε. Ωστόσο, είναι μια παράταξη που μαζί με την ΔΑΠ, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Μία δύναμη που συνεχίζει όπου μπορεί να αποπροσανατολίζει τους φοιτητές με μόνο στόχο την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής των ιμπεριαλιστών και της εκάστοτε κυβέρνησης σε βάρος των φοιτητών και του λαού .

Μιλάμε για μια δύναμη που στηρίζει απόλυτα την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο στις σχολές, ο οποίος έρχεται να συμβάλλει στην δημιουργία του πανεπιστημίου των λίγων και εκλεκτών και να εντατικοποιήσει ακόμη παραπάνω τους όρους σπουδών των φοιτητών. Επίσης, θερμός υποστηρικτής της αξιολόγησης στις σχολές, η οποία με πρόφαση ότι οι φοιτητές μπορούν να βελτιώσουν τα "κακώς κείμενα" της σχολής τους, αποτελεί το εργαλείο για να εφαρμόζονται ο νόμος πλαίσιο και να κλείνουν ή να συγχωνεύονται σχολές (βλέπε Σχέδιο Αθηνά). Ακόμη, στηρίζουν θερμά την συνδιοίκηση, η οποία διαχρονικά από τότε που μπήκε στα πανεπιστήμια με πρόφαση τον "εκδημοκρατισμό" των πανεπιστημίων (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), είχε ως μόνο στόχο να κάνει τους φοιτητές να συνδιαλέγονται με τους πρυτάνεις και τους μεγαλοκαθηγητάδες για το πως τελικά θα περάσει η επίθεση του συστήματος στα πανεπιστήμια, σε βάρος των ίδιων των φοιτητών .

Βασικό στοιχείο στην παρέμβαση της είναι η προώθηση του ατομικού δρόμου και η απαξίωση της συλλογικής δράσης μέσα και έξω από την σχόλη. Έτσι, σαμποτάρει τις γενικές συνελεύσεις ή όταν αναγκάζετε να συμμετέχει σε αυτές, λόγω της μαζικότητας, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να εκφυλίσει την διαδικασία. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που τα πράγματα ξεφεύγουν για την ΠΑΣΠ και το φοιτητικό κίνημα προχωρεί σε κινητοποιήσεις προβάλλοντας αντιστάσεις στην επίθεση που δέχεται ο λαός και η νεολαία. Τότε αναγκάζεται να δείξει το πραγματικό της ρόλο μέσα στις σχολές με τραμπουκισμούς, μπραβιλίκια, σπάσιμο καταλήψεων. Το τελευταίο μάλιστα, είναι ενδεικτικό για την άποψη της ΠΑΣΠ γύρω από το λαϊκό άσυλο και τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων, καθώς η ΠΑΣΠ έχει πρωτοστατήσει στο άνοιγμα της κουβέντας για την καθιέρωση security στις σχολές και την κατάργηση της έννοιας του Ασύλου για τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες. Χρόνια τώρα, προσπαθεί να βάλει τα φοιτητικά όργανα και διαδικασίες κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πρότασή της για φοιτητικές εκλογές του συλλόγου της ΑΣΟΕΕ μακριά από το χώρο του πανεπιστημίου (ώστε να διαφυλάξουν τα ΜΑΤ την διαδικασία) ή με παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, την ίδια ώρα που σφυρίζοντας αδιάφορα έθετε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα ενός ολόκληρου συλλόγου στις εκλογές, μην προασπίζοντας την διαδικασία.

Τέλος, καλλιεργεί το πελατειακό σύστημα κάνοντας "κόντρα" με την ΔΑΠ ποιος θα δώσει την καλύτερη σημείωση με αντάλλαγμα φυσικά την ψήφο στις εκλογές, τις οποίες προσπαθεί να τις μετατρέψει από μια πολιτική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, σε εκλογικό πανηγυράκι με τα γνωστά απολίτικα συνθήματα, καπνογόνα και οποιαδήποτε άλλα καραγκιοζιλίκια βρίσκουν να κάνουν κάθε φορά.

Έτσι καλούμε ως Αγωνιστικές Κινήσεις τους φοιτητές να μαυρίσουν την λογική της ανάθεσης και του ατομικού δρόμου. Να πάνε κόντρα στον συμβιβασμό με την ιδέα ότι, στην επίθεση του συστήματος, που υπηρετεί τόσα χρόνια η ΠΑΣΠ, δεν μπορεί να βάλει φραγμό η νεολαία και ο λαός. Γιατί μόνο εάν οι φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου τους όπως οι φοιτητικές εκλογές και οι γενικές συνελεύσεις τους, μπορούν να δουν ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι σύμμαχοί τους, στο ύψωμα αντιστάσεων απέναντι στην επίθεση που δέχονται και στην συγκρότηση του αγώνα τους για σπουδές - δουλεία - ελευθερίες.


Σχόλια