Ανακοίνωση - Κάλεσμα πάλης των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ



Με τον πιο ωμό και ξεκάθαρο τρόπο, το υπ. Παιδείας, με ανακοίνωσή του μέσα στο καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι οι διαγραφές 180.000 φοιτητών και σπουδαστών θα γίνουν κανονικά μέχρι τις 31 Αυγούστου.


Το γεγονός αυτό κάνει φανερή για ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τσακίσει τα εναπομείναντα δικαιώματα σε όλους τους τομείς, χωρίς καμία εξαίρεση. Μετά τα μνημόνια, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου σε ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, την καταστρατήγηση εργατικών και λαϊκών ελευθεριών, διακηρύσσεται τώρα ότι εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίοι θα στηθούν στον τοίχο και θα πεταχτούν έξω από τις σχολές.
Αφού πλέον το επιχείρημα της κυβέρνησης περί κόστους φοίτησης αποκαλύφτηκε ότι είναι εντελώς γελοίο, το υπουργείο παραδέχεται -εμμέσως πλην σαφώς- ότι ο λόγος των διαγραφών είναι ξεκάθαρα πολιτικός και ότι οι διαγραφές σχετίζονται με την αξιολόγηση, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΕ.

Στόχος άλλωστε της ντόπιας αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού δεν είναι άλλος πέρα από το ξεπέρασμα της κρίσης τους, τη δημιουργία ενός παράδεισου κερδοφορίας του κεφαλαίου με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και ενός ορμητηρίου για τις γεωστρατηγικές βλέψεις του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Στα σχέδια του συστήματος, είναι άχρηστος και πρόβλημα ο υπάρχων αριθμός όσων αποκτούν πτυχίο, ειδικά όσο υπάρχουν το Άσυλο και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Πολύ απλά γιατί για τις ανάγκες της αγοράς, είναι αναγκαίες όσο ποτέ, οι τεράστιες στρατιές ανέργων που θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στις ορέξεις των αφεντικών τους.

Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί ο νόμος πλαίσιο, κεντράροντας στις διαγραφές.

Οι διαγραφές εντάσσονται και λειτουργούν σαν επιστέγασμα στην εντατικοποίηση των σπουδών μας. Έρχονται και βάζουν ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Συμβάλλουν καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός πανεπιστημίου με ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς, όπου θέση σε αυτό δε θα έχουν όσοι προέρχονται από φτωχές και λαϊκές οικογένειες.

Η πειθάρχηση, η ανάπτυξη του κοινωνικού κανιβαλισμού και η άρση της έννοιας “συλλογική διεκδίκηση”, υλοποιείται μέσω της εντατικοποίησης και κύρια με τις διαγραφές, μια που θέση στο πανεπιστήμιο θα έχει μόνο όποιος θα είναι χωμένος στα βιβλία και θα είναι υποταγμένος σε όσα τον προστάζουν.

Η σπουδάζουσα νεολαία καλείται σήμερα να δώσει μάχη όχι μόνο για το δικαίωμά της στις σπουδές, αλλά συνολικά για το μέλλον της. Σε αυτό τον αγώνα μόνοι σύμμαχοι μπορεί να είναι η εργατική τάξη και ο αγωνιζόμενος λαός. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σταθεί άμεσα στα δικά του πόδια και να σηκώσει κεφάλι, μακριά και κόντρα σε δήθεν συμβιβασμούς, ακαδημαϊκές και νομικές λύσεις. Μακριά και κόντρα στις κυβερνητικές παρατάξεις και τους “πεφωτισμένους” ακαδημαϊκούς, που τη μια μέρα έταζαν λαγούς με πετραχήλια και την επόμενη μας άφηναν ξεκρέμαστους.

Η αιχμή για το σήμερα μπορεί και πρέπει να είναι η πλήρης απόσυρση του μέτρου των διαγραφών, χωρίς άνω τελείες και λοιπά σημεία στίξης, που αποπροσανατολίζουν τη μάχη και θέτουν ψευτοδιλήμματα. Αυτό είναι το αίτημα που όχι μόνο θα μας κάνει μια γροθιά, αλλά θα αποτελέσει αγκάθι για το σύστημα και θα ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες μάχες. Όλη η φιλολογία που αναπτύσσεται εξάλλου γύρω από το ζήτημα του διαχωρισμού “ενεργών – ανενεργών”, μοναδικό σκοπό έχει να διασπάσει τους φοιτητές, να στρέψει τον έναν ενάντια στον άλλον και τελικά να νομιμοποιήσει και να εμπεδώσει τη δυνατότητα του υπουργείου να πετάει κόσμο έξω από τις σχολές.

Απέναντι στις διαγραφές δε χωρούν λογικές μοιρολατρίας και ατομισμού. Οι 180.000 είναι μόνο η αρχή για κάποιους συναδέλφους μας, φέρνοντας τον κίνδυνο της διαγραφής όλων μας!

Η νίκη μπορεί να έρθει μονάχα αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και οργανωθούμε στους Συλλόγους μας!

Καλούμε κάθε προοδευτική δύναμη και κάθε αγωνιστή να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος με κύρια αιχμή την ολική ανατροπή του μέτρου των διαγραφών!

Καλούμε κάθε προοδευτική δύναμη και κάθε αγωνιστή να παλέψει ώστε να διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, με στόχο τη την ανάπτυξη αγώνα σε κάθε Σύλλογο και τον πραγματικό συντονισμό μεταξύ τους!

Καλούμε να αναπτυχθεί άμεσα συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ όσων θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση! Απαιτείται όσο ποτέ να αναπτυχθεί Κοινή Δράση μεταξύ των δυνάμεων του κινήματος, με όρους συναγωνισμού, κόντρα στην επίθεση και επάνω στα άμεσα ζητήματα που τίθενται!

Να συμβάλλουμε ώστε να συνδεθεί η πάλη της σπουδάζουσας νεολαίας με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σχόλια